Door en voor nieuwkomers

Als nieuwkomer ben je geworteld in meerdere culturen. Dat biedt kansen: bijzondere ervaringen en ideeën die in je nieuwe thuisland een weg kunnen vinden in je onderneming.

Er zijn ook aandachtspunten. Vaak ben je minder bekend met de cultuur van ondernemerschap. Taal en regelgeving zijn soms ook lastig. En het starten van een onderneming in een nieuw land vraagt een behoorlijke dosis vertrouwen – of meer algemeen: een stevige psychische bodem.

We richten ons op de thema’s die een ondernemende nieuwkomer bijzondere kansen biedt of extra kwetsbaar maakt.

Door en voor nieuwkomers.
Nieuwkomers hebben een belangrijke rol bij het elkaar de weg wijzen in een nieuwe samenleving. Dat geldt ook voor de eerste stappen op weg naar ondernemerschap.

Onze aanpak

Samen weten we meer dan alleen. Dat is een belangrijke leidraad voor ons.

Wij zijn geen specialisten in het opzetten van een onderneming. En we hebben ongetwijfeld ook weinig verstand van de specifieke branche of markt waarop jij je richt.

Maar we kunnen elkaar wel vragen stellen. En externe deskundigen vragen – voor zover ze niet al in ons team zitten.

In onze aanpak richten we ons – binnen het domein van maatschappelijk ondernemerschap – in het bijzonder op:

5

Nieuwe markten, nieuwe ideeën

Nieuwkomers brengen nieuwe markten naar Nederland. Dat biedt kansen. Meer dan wie ook hebben nieuwe ondernemers kennis van smaak en aantrekkelijkheid. Ook Nederlanders zonder migratieachtergrond weten deze producten en diensten de laatste jaren te vinden.
Het samenkomen van verschillende culturen levert vaak verrassende ideeën op – een bron voor innovatief ondernemerschap.

 

5

Ambachtelijk werken

In Nederland is een groot deel van de maakindustrie verdwenen. Dat geldt ook voor ambachtelijke productiemethoden. Nieuwkomers die hierin wél geschoold zijn hebben dus een pré.

 

5

Circulaire economie

Vakmanschap en ambachtelijkheid worden in de komende jaren belangrijker. We transformeren naar een circulaire economie en dat betekent: meer reparatie en meer maatwerk. Mooie kansen voor nieuwe ondernemers.

 

5

Vertrouwen

Er zijn ook punten die extra aandacht vragen. De meeste mensen die ergens nieuw binnenkomen kijken eerst de kat uit de boom. Een achterstand in taal en in kennis van de Nederlandse samenleving is meestal niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Daar gaan we aan werken.

 

5

Motivatie en psychische draagkracht

In het verlengde van het zelfvertrouwen kunnen ook andere punten spelen. Veel nieuwkomers komen als vluchteling naar Nederland. Ze hebben nogal wat meegemaakt en moeten nu een nieuw leven opbouwen. We besteden aandacht aan wat dit betekent voor je motivatie en aan waar je de kracht vandaan haalt om opnieuw te beginnen.

 

5

Ondernemerscultuur

Er zijn in een samenleving zoveel impliciete regels en afspraken waar je als nieuwkomer niet vertrouwd mee bent. Dat geldt ook voor het zaken doen en voor alles wat met ondernemerschap te maken heeft. Om die reden laten we ons begeleiden door ervaren ondernemers en blijven we langere tijd bij je als gemeenschap of coöperatie.